Takip Et

FİKİRTEPE ALYA LIFE RESIDENCE

FİKİRTEPE ALYA LIFE RESIDENCE 

Mimar Öznur Çakır

Alya Life ResidenceProjemiz ,

Fikirtepe kentsel dönüşüm bölgesinde,E-5 ve Boğaziçi köprüsü bağlantı yolunun hemen yanında yer alan parselde yer almaktadır.

Projede çıkış noktamız bağlantı yollarının köşesinde yer alan parselimizde, birkaç bloktan oluşan bir proje yerine tek bir blok çözümü yaparak daha simgesel bir yapı tasarlamak olmuştur.

Tasarımımızdatümevarım yöntemi üzerinden gidilerek, farklı bir sistem geliştirilmeye çalışılmıştır.

 Şöyle ki; öncelikle en küçük modül olan 1+1 dairelerin planması yapılmıştır.  650 x650 aks sistemi içerisinde çözdüğümüz en küçük modüllerin birleşmesi ile de 2+1 ,3+1 ve 4+1 daireler oluşmaktadır. Bu sayede taşıyıcı sistemini 650 aks sisteminde çözülmüş, iskelet sistemi üzerine tam uyumlu yerleşen ve birleşebilen modüllere olanak sağlanmıştır.

Projemiz toplamda 212 daire ve kullanıcı analizlerine göre oluşturduğumuz  birbirinden farklı daire yerleşim kombinasyonuna sahip 20 farklı kattan oluşmaktadır. Bu sayede taşıyıcı sistem değişmeden farklı daire tipi yerleşim kombinasyonlarına olanak sağlayan bir proje geliştirilmiştir.

Projemizin en önemli noktalarından birisi de; birçok projede plansal çözümün tamamlandıktan sonra cephenin farklı bir tasarlanma süreci içerisinde ortaya çıkıyor olması sebebiyle; plan-cephe çözümlerinin birbirine entegre olarak çalışabilecek bir sistem üretmeye çalışmak olmuştur.

Modüler olarak oluşturduğumuz 1+1, 2+1 ve 3+1 daireler için teraslı veya terassız olarak çeşitlemeye giderek hem kullanıcının isteklerine cevap vermeye çalışılmış, hem de cephenin plansal çözümleme üzerinden giderek oluşturulması sağlanmıştır.

Cephe kurgumuzda; Her daire tipi plansal çözümlenmesine göre ya tek başına yada diğer daire cephesiyle birleşerek cephede farklı bir “box” tanımlamıştır. Bir çeşit puzzle’ın parçalarını oluşturan her modül birleştiğinde cephenin ana yapısı tamamlanmış olmaktadır. Bu durum da Projenin dış mekandan algısını güçlendirilerek ;  gelişigüzel oluşum yerine plan-cephe ilişkisinin bir sonucu olarak ortaya çıkan bir yapı ortaya çıkarmıştır.

Modüllerimizin ıslak hacimlerinin tamamı iç koridor cephesine verilerek,Tüm modüller ve içerisindeki her oda 4 ana cephemize bakacak ve dairelerin hiçbiri birbirini görmeyecek şekilde planlama yapılmıştır.Her kat planında değişken olan daire yerleşimleri sebebiyle oluşabilecek, Tesisat Şaflarının yerleşim problemi de; her katta daire giriş koridorlarında yer alan ve tüm iç koridor boyunca devam eden 80cm lik şaft planlamasıyla çözüme ulaştırılarak, bina konforu ve direk ulaşım sağlanmıştır.

Ayrıca iki hat olarak belirlediğimiz kat hollerini cepheye bağlayarak ; tüm kat hollerine ışık girişi sağlanarak, daha konforlu ve direk temiz hava girişi olan bağlantı koridorları oluşturulmuştur.

{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}Bina genel parsel eğimi sebebiyle ortaya çıkan kot farkı bahçede teraslama yapılarak çözülmüştür. Açığa çıkan 1. Bodrum katımızda da kapalı havuz, Spa-Fitness gibi sosyal alanların ışık alması sağlanmıştır. Ayrıca 1. Bodrum kattan direk irtibatlı arka bahçe açık havuz ve spor alanları planlanarak kullanıcının kapalı ve açık sosyal aktivite alanları birbiriyle bağlanarak güçlendirilmiştir.